19 mei 2010
6 personen
120 minuten

Ingrediënten

  • 500 gr gehakt
  • 2 blikken tomaten
  • 100 gr ontbijtspek
  • 2 uien
  • 100 gr wortel
  • 100 gr bleekselderij
  • knoflook naar smaak
  • 200 ml rode of witte wijn
  • 200 ml melk
  • 200 ml bouillon
  • tijm
  • oregano
  • 2 laurierbladeren
  • 30 gr boter
  • 30 ml olijfolie

Variatietips

  1. Je kan de blikken tomaten ook vervangen door 1 tot 1,5 kilo verse tomaten

Bereiding

Stap 1
Voor mij de allerlekkerste bolognese saus, het is even werk maar loont de moeite en je kan er een paar keer van eten. Begin met de groente in kleine dobbelsteentjes te snijden, snij ook de ui en ontbijtspek in kleine blokjes. Doe n klontje boter en n scheut olijfolie in een hete pan en doe hier de kleingesneden groenten, ui en spek in bakken (op half vuur) totdat het begint te karamelliseren (duurt ong 20min) Nu kan het gehakt erbij om zachtjes rul te bakken, ook vooral niet te bruin bakken zodat alle lekkere smaken nog opgenomen worden. Ook kan nu de kleingesneden knoflook, oregano en tijm worden toegevoegd. Ondertussen evt de tomaten ontvellen(onderkant een kruisje insnijden en 10sec in kokend water leggen) Wanneer er geen rauwe stukjes gehakt meer in de pan zitten kan de melk worden toegevoegd en laten pruttelen tot de melk is opgenomen/verdampt, dit doe je ook met de wijn. Nu kunnen de tomatenblokjes in de pan samen met de bouillon en de tomatenpuree, en de laurierblaadjes. Dit geheel kun je gerust 1.5 tot 2.5 laten pruttelen op het laagste vuurtje wat je vinden kan, hoe langer hoe beter, het geheel wordt lekker zoet na een tijdje van de tomaten en omdat je de groenten samen met de ui en het spek heb gekarameliseerd in het begin. Pas aan het eind de saus afmaken met zout en peper en evt een schepje suiker voor de zoetekauwen... De aangegeven hoeveelheden zijn allemaal naar smaak in te vullen, doe gerust wat meer/minder tomaten, gehakt, groenten, knoflook, ui, wijn of kruiden als je het lekker lijkt. Ook is het erg lekker om wat verse nootmuskaat te gebruiken! Heerlijk met spaghetti, tagliatelle of als saus in de lasagne te gebruiken. Als je wat over heb, kun je gerust een paar dagen in de koelkast. Invriezen is ook geen probleem. Een mooie foto volgt nog. Eet smakelijk!!

Variatietips

  1. Je kan de blikken tomaten ook vervangen door 1 tot 1,5 kilo verse tomaten

Fan van dit recept? Deel het met je vrienden!

Gerelateerde recepten