22 augustus 2006
4 personen
60 minuten

Ingrediënten

  • aardappelen (type bintje)
  • frituurolie
  • zout

Bereiding

Stap 1
Neem goede stevige aardappelen, schil ze en snij ze in frietjes van gewenste dikte. Spoel ze goed in koud water om het zetmeel ervan te krijgen (zo worden de frieten krokanter en gaan ze niet plakken). Laat de frieten goed drogen.

Stap 2
Verwarm de frituurolie tot 160° en doe er een handvol frieten in. Niet teveel in één keer want dan koelt de olie te snel af.

Stap 3
Als ze een sissend geluid geven zijn ze klaar. Je kan dit testen door de friet met twee vingers aan elk uiteinde vast te nemen en ze zachtjes te buigen. Als ze openbarst en je ziet een zachte inhoud zijn ze klaar. Ze mogen zeker niet bruinen (zo'n 5 tot 8 minuten).

Stap 4
Doe ze in een vergiet en schud ze goed op zodat het overtollige vet er goed uitzweet. Laat ze een half uurtje rusten en afkoelen.

Stap 5
Verhit de frituurolie tot 190° en bak de frietjes in enkel minuten goudbruin. Ook hier niet teveel in één keer.

Stap 6
Doe in een vergiet, opschudden en met wat zout bestrooien. Meteen opdienen.

Fan van dit recept? Deel het met je vrienden!

Gerelateerde recepten

  • Crostini met avocadopuree en kaas

    4

    15 minuten

  • Biefstuk-rambol nuggets

    4

    20 minuten

  • Oliebollen

    10

    120 minuten

  • Chocolade ijs

    4

    30 minuten