Een keer een heel ander verhaal over eten, voeding en de bijbehorende foto’s. Voor degene die mij persoonlijk kennen of mij al een tijdje of langer volgen op insta, die weten dat ik gek ben op eten en drankjes. En dat gezelligheid voor mij gelijk staat aan eten en een drankje en daar deel ik veel over. Je vindt op mijn insta en mijn website lekkere recepten, blogs en tips over recepten en restaurants, daarnaast ontspan ik verder in de sportschool (soms ook ter compensatie) en ben ik gek op de wereld ontdekken en dat doe ik dan ook graag en bij andere culturen hoort ook ander eten zeker in het buitenland maar ook in eigen land zoek ik dé specialiteiten en probeer ik die.

Maar goed dus nu een keer wat anders over eten namelijk mijn gewicht in combinatie met voeding. In 2013 woog ik zo een beetje op mijn zwaarst zo een 95,5 kilo (ik ben 1.63) en toen kwam ik aardig in de buurt van 3 cijfers en daar wilde ik niet naartoe. Volgens mij was er een lieve oom die op een Kumpulan (Indonesisch familiefeest, ja ik ben een Indo) tegen mij zei je bent wel echt zwaar geworden. Dat was voor mij een teken, ondanks dat ik ook op dat moment niks zou laten en ook gewoon zonder schaamte in mijn bikini op het strand te vinden was en genoot van het leven.

Maar die opmerking opende mijn ogen en ik ben boeken en artikelen gaan lezen om de regie over mijn leven te nemen en dus geen dieet maar met aanpassingen van voedingsgewoontes ben ik uiteindelijk 10 kilo afgevallen en woog ik 85,5 kilo. Ongeveer 2-3 jaar geleden ben ik via de app van WW weer gestart omdat ik mijn streefgewicht van 78 kilo wilde halen. Ik ben toen 4,5 kilo kwijtgeraakt maar dit was voor mij meer een dieet dan een aanpassing van mijn gewoontes. Je snapt het misschien al ik was alweer na een jaar terug bij af en die 4,5 kilo en iets meer zaten er weer aan.

Begin dit jaar woog ik 86,8 kilo en zag ik een advertentie van My Food Coach. Ik deed een week mee met een challenge en dit leek precies te zijn wat ik nodig had. Namelijk een aanpassing van mijn levensstijl en geen dieet, alleen hoe dan zonder mijn liefde voor eten en drinken te moeten los laten? Ik las over de 12 weekse en dat wilde ik wel maar schrok van de prijs, zo een €550,- voor 12 weken daar gaat dan wel weer wat van af want de zorgverzekering daar kon ik wat uren voor een diëtist vergoed krijgen. Maar ik twijfelde toch, dus eerst maar een kennismakingsgesprek met een coach en besproken of zij dacht dat er bij mij echt nog iets te veranderen was in mijn levensstijl maar dan wel bij een manier die bij mijn manier van leven past anders gaat het mij natuurlijk niet lukken. Het is gewoon een feit dat ik gemiddeld 3 keer per week niet thuis eet en tja dat gaat niet veranderen, maar wat dan wel? Ik wist het echt niet. Toch maar de sprong in het diepe gewaagd, mijn laatste poging om met hulp van een coach en goede diëtisten mijn gewoontes passend binnen mijn levensstijl aan te passen.

Nou dat hét kan daar ben ik na 1 proefweek en de 12 weken van het programma van overtuigd! Ik had niet gedacht dat ik met kleine aanpassingen in mijn gewoontes toch kan blijven genieten van de dingen die ik belangrijk vind; gezelligheid met vrienden en familie waar in mijn geval een hapje en een drankje gewoon bijhoort. Voor iedereen is het anders maar dit proces heeft mij geleerd welke gewoontes ik kan aanpassen die dicht bij mijn huidige levensstijl past. Ik heb samen met de coaches, diëtisten en de groep mensen die aan hetzelfde programma meededen veel geleerd en heb bijna mijn doel van 78 kilo gehaald in de 12-weekse. Ik ben zo ver dat ik er van overtuigd ben dat ik mijn doel ga halen en verder kan gaan aanpassen, nog wat extra kilo’s eraf of iets minder Fab om beet te pakken zoals ik weleens zeg. Ik ga nog even door voordat ik mijn kcal-budget ga aanpassen om te stabiliseren met de hulp van het MFC plus programma.

Dank aan Emma en de andere coaches en diëtisten voor dit geweldige programma! Maar ook aan mijn lieve vrienden en familie die mij door dik en dun hebben gesteund en toch net iets meer rekening met mij hebben gehouden en zelf speciaal lekkere dingen in huis hebben gehaald die kcal-budget-technisch beter waren waardoor ik lekker mee kon smikkelen, zelfs met hapjes en 3-gangen! Of in plaats van de giga dinerborden speciaal voor mij ontbijtborden op tafel hebben gezet voor het avondeten waardoor ik toch 2 keer kon opscheppen en ja soms moet je je het aapje in je brein een beetje voor de gek houden en geloof mij dat helpt.

Ben ik veranderd! Ligt eraan wat iemand daarmee bedoeld. Nee, ik ben nog steeds mijzelf en houd van etentjes, drankjes en veel gezelligheid met familie en vrienden. Maar ja, ik ben in die zin veranderd dat ik soms andere bewustere keuzes maak en er is flink minder Fab (ik weeg nu 78,7 kilo dat is 16,8 kilo minder Fab waarvan 8,1 kilo sinds begin dit jaar met My Food Coach). Ik ben nog steeds even gelukkig in het leven, niet meer maar zeker ook niet minder, wat ik wel ben? Enorm trots op mijzelf dat ik mijn doel bijna heb gehaald en stiekem toch bewuster en gezonder in het leven sta.

4 Comments

 1. Inge 8 april 2023 op 11:59

  Zo knap van jou zeg!! Gefeliciteerd en bedankt voor het delen.

  • Fab 9 december 2023 op 15:43

   ☺️

 2. Dorien 10 april 2023 op 11:15

  Petje af !!

  • Fab 9 december 2023 op 15:42

   Dank je!

Reacties zijn gesloten.