• 30 december 2005
  • ,
  • 10 personen
  • 180 minuten

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 25 gr gist
  • 0.5 l lauwe melk
  • 1 flinke theelepel zout
  • Potje kaneelpoeder
  • Beetje suiker
  • 6 grote appels (goudreinet)
  • 1,5 - 2 liter zonnebloemolie

Bereiding


Stap 1
Zet eerst een kan met de melk klaar zodat deze lauw kan worden, de melk mag namelijk niet koud zijn. De appels (goudreinet) schillen nadat je het klokhuis hebt verwijderd. vervolgens de appels in plakken snijden van ongeveer 1 cm, de appels zo snijden dat je een gat in het midden van je plakken hebt zitten.

Stap 2
Vervolgens het beslag maken (bijna hetzelfde als oliebollen beslag). Doe de gist in een schaal of mengkom en giet hierover 1/3 van de lauwe melk. roer nu met een beslaglepel , totdat de gist helemaal is opgelost. vervolgens giet je de rest van de melk erbij en goed blijven roeren tot het 1 geheel is.

Stap 3
Vervolgens alle bloem toevoegen en een flinke theelepel zout en dan gaan kloppen totdat het beslag mooi glad is zonder klontjes.

Stap 4
Vervolgens de kaneel door het beslag doen en weer flink kloppen.

Stap 5
Ondertussen de plakken appels inwrijven met kaneel een suiker (niet teveel suiker).

Stap 6
Olie in een frituurpan of wok verhitten tot die goed heet is. (met een korstje brood kan je kijken of de olie heet genoeg is, als je het korst meteen lichtbruin wordt in de olie is de olie goed heet, de olie mag niet walmen dan is de olie te heet)

Stap 7
Leg alvast een grote schaal klaar met keukenrol en je kan gaan bakken! neem een plak appel en door deze flink onder in het beslag. laat voorzichtig de appelplak in de hete olie glijden, er kunnen in de meeste pannen 3 tot 5 appelflappen in een pan.

Stap 8
Na ongeveer 2,5 minuut even omdraaien. de appelflappen zullen na zo een 5 minuten goudbruin en gaar zijn en dan kan je de volgende lading de pan in doen, totdat alles klaar is.

Variatietips

  1. Je kan ook stukken banaan in de beslag dopen, dan krijg je bananenflapjes.
  2. Lekker met veel poedersuiker.
  3. Je kan in plaats van helemaal zelf oliebollenbeslag, ook de kant-en-klare pakken voor oliebollenmix nemen, voor als je minder tijd hebt.
‹ Terug