‹ recepten

Citroencake

Ingredi├źnten (12 personen)

  • 125 gr boter
  • 125 gr basterdsuiker
  • 1 el fijne citroenrasp
  • 1 el fijne sinaasappelrasp
  • 2 grote eieren
  • 125 gr gezeefde tarwebloem
  • 0.5 tl bakpoeder
  • 2 el warm water
  • Voor de siroop
  • 2 el citroensap
  • 2 el sinaasappelsap
  • 100 gr kristalsuiker

Bereiden Stap voor stap koken

Stap 1

Stap 1
Je hebt een klein bakblik nodig, ingevet en bekleed met bakpapier, de oven moet op 180 gr (geen hetelucht stand). Het is voor ongeveer 12 plakken en je kan hem een week bewaren of 1-2 maanden invriezen. 1. Klop de boter, basterdsuiker, citroenrasp en sinaasappelrasp tot een bleke schuimige massa ontstaat. Klop de eieren er een voor een door en voeg een beetje bloem toe als het mengsel begint te stremmen. 2. Zeef de rest van de bloem samen met het bakpoeder, klop dit door het botermengsel, gevolgd door het water. 3. Schep het beslag in het ingevet en bekleed blik en bak dit 45 min in de voorverwarmde oven of tot een prikker er droog uitkomt. 4. Voor de siroop; doe de citroensap, sinaasappelsap en de kristalsuiker in een pannetje met dikke bodem en verwarm dit zachtjes tot de suiker is opgelost. 5. Haal de cake uit de oven en prik hier en daar in de bovenkant. Schep de helft van de siroop erover en laat 2-3 min staan. Stort de cake op een rooster en verwijder het bakpapier. Prik wat gaatjes in de onderkant van de cake, schenk de rest van de siroop eroverheen en laat de cake afkoelen. Bron: 'Het lekkerste gebak' van Barbara Maher