30 maart 2005
4 personen
180 minuten

Ingrediënten

  • 80 gr rozijnen
  • 80 gr basterdsuiker
  • 40 gr krenten
  • 3 tl geraspte sinaasappelschil
  • 540 gr bloem
  • 100 gr geglaceerde kersen of bigarreaux
  • 0.5 tl zout
  • 2 el rum
  • 1 losgeklopt ei
  • 7 gr gedroogde gist
  • 40 gr amandelschaafsel
  • 80 ml warm water
  • 20 gr boter extra gesmolten
  • 60 gr boter (voor deeg)
  • poedersuiker
  • 1.25 dl melk

Variatietips

  1. De kerststol blijft tot 1 week goed in een luchtdichte trommel.
  2. Rol spijs in het midden van het brood.

Bereiding

Stap 1
Meng de rozijnen, krenten, 1 tl geraspte sinaaasappelschil en kersen in een kom en roer de rum erdoor. De kom afdekken en minimaal 2 uur laten staan tot de rum door de vruchten is opgenomen.

Stap 2
Los de gist op in warm water; afdekken met plastic en 5 minuten op een warme plaats laten staan, tot het mengsel schuimt.

Stap 3
Verhit de boter, melk, suiker en 2 tl geraspte schil in een pannetje tot alles net warm is en de boter is gesmolten.

Stap 4
Zeef 460 gram bloem en zout in een grote kom; maak een kuiltje in het midden en voeg de gist, melkmengsel en geklopt ei toe, goed mengen. Voeg zo veel van de rest van de bloem toe dat er een zacht deeg ontstaat.

Stap 5
Leg dit op een met bloem bestoven oppervlak. 10 min. kneden tot het deeg glad en elastisch is. Je kan dit ook in en mix kom doen met deeghaken.

Stap 6
Doe het deeg in een ingevette kom, smeer gesmolten boter of olie op de bovenkant van het deeg; afdekken en 1 uur op een warme plaats zetten tot het deeg goed is gerezen.

Stap 7
Vet een bakplaat in met gesmolten boter of olie. Sla het deeg door en kneed het ongeveer 3-5 min. met de vruchten en duw het plat tot een vierkant van 25 cm. Als je amandelspijs in het midden wilt dan nu in het midden van het deeg een rol spijs leggen. Deze kan je zelf maken of kant en klaar kopen. Rol het deeg tot een ovaal van ongeveer 30x20cm, leg deze op de bakplaat.

Stap 8
Deuk het deeg overlangs in met een deegroller. vouw het deeg over de deuk dubbel, op een rand van 2 cm na. smeer de bovenkant in met gesmolten boter en versier met amandel; afdekken en 1 uur op een warme plaats laten staan tot het deeg goed is gerezen.

Stap 9
Verwarm de oven voor op 180 graden, 35-45 min bakken tot het brood goudbruin is. op een rooster laten afkoelen. strooi er een flinke laag poedersuiker overheen. in dikke plakken serveren.

Variatietips

  1. De kerststol blijft tot 1 week goed in een luchtdichte trommel.
  2. Rol spijs in het midden van het brood.
Terug

Heb je foto's van dit recept? Stuur ze naar info@kookjijook.nl 😊

Fan van dit recept? Deel het met je vrienden!