5 mei 2005
15 personen
120

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 25 gr gist
  • 500 ml lauwe melk
  • 1 tl zout
  • 1 citroen, alleen de rasp van de schil
  • 200 gr krenten en rozijnen
  • 25 gr sukade
  • zonnebloemolie het frituren

Variatietips

  1. Je kan ook kleine stukjes groene appel door het beslag heen mengen.
  2. Lekker met veel poedersuiker.
  3. Het beslag is ook heel lekker voor appelflappen. gewoon de appel in schijven snijden nadat je het klokhuis hebt verwijderd (geen krenten en rozijnen) in de beslag dopen en bakken. Geld ook voor bananen in 3 stukken verdelen, in het beslag dopen & bakken.

Bereiding

Stap 1
Zet eerst een kan met de melk klaar zodat deze lauw kan worden, de melk mag namelijk niet koud zijn.

Stap 2
De krenten en rozijnen wellen in een kom met water en eventueel met een scheut rum. Na minimaal 30 minuten afgieten en laten uitdruipen.

Stap 3
Doe de gist in een schaal of mengkom en giet hierover 1/3 van de lauwe melk. roer nu met een beslaglepel totdat de gist helemaal is opgelost.

Stap 4
Vervolgens giet je de rest van de melk erbij en goed blijven roeren tot het 1 geheel is.

Stap 5
Vervolgens alle bloem toevoegen en een flinke theelepel zout en dan gaan kloppen totdat het beslag mooi glad is zonder klontjes.

Stap 6
Vervolgens de krenten en rozijnen, de sukade en de citroenrasp bij het beslag doen en weer flink kloppen.

Stap 7
De kom afdekken met een schone theedoek en het beslag laten rijzen bij een aangename temperatuur. In de winter als de kachel aanstaat op een krukje naast de kachel zetten of op de verwarming zelf maar die mag dan niet te warm staan en vooral niet op de tocht. Het beslag moet zo een 45 tot 60 minuten rijzen. Voorzichtigheid is geboden bij het verplaatsen anders zakt het beslag weer in.

Stap 8
Olie in een frituurpan (180 tot 190 graden) of wok verhitten tot die goed heet is. Met een korstje brood kan je kijken of de olie heet genoeg is, als je het korst meteen lichtbruin wordt in de olie is de olie goed heet, de olie mag niet walmen dan is de olie te heet. Leg alvast een grote schaal klaar met keukenrol en je kan gaan bakken! Neem 2 eetlepels en de kom beslag. De 2 eetlepels doop je even in de hete olie, dan schep je de ene lepel vol met beslag, met de andere lepel schuif je het balletje langs de rand van de pan in de olie, nu weer een lepel beslag in de olie laten glijden, er kunnen in de meeste pannen 4 tot 7 oliebollen in een pan. Je moet de balletjes niet te klein maken, want dan worden ze hard, maar ook niet te groot, want dan worden ze niet gaar. Je hoeft niet bij elke oliebol de lepels eerst in de hete olie te dopen, maar wel bij iedere keer als je de pan opnieuw vult, dan glijden ze er beter af en worden ze mooi rond als je de oliebollen goed rond krijgt dan zal je zien dat ze uit zichzelf omdraaien, maar dan moet je een geleerde oliebollenbakker zijn anders moet je ze zelf na 2,5 minuut even omdraaien.

Stap 9
De oliebollen zullen na zo een 5 minuten goudbruin en gaar zijn en dan kan je de volgende lading de pan in doen, totdat alles klaar is.

Variatietips

  1. Je kan ook kleine stukjes groene appel door het beslag heen mengen.
  2. Lekker met veel poedersuiker.
  3. Het beslag is ook heel lekker voor appelflappen. gewoon de appel in schijven snijden nadat je het klokhuis hebt verwijderd (geen krenten en rozijnen) in de beslag dopen en bakken. Geld ook voor bananen in 3 stukken verdelen, in het beslag dopen & bakken.
Terug

Heb je foto's van dit recept? Stuur ze naar info@kookjijook.nl 😊

Fan van dit recept? Deel het met je vrienden!