1 maart 2008
8 personen
120 minuten

Ingrediënten

  • amandelspijs:
  • 125 gr poedersuiker
  • 200 gr amandelen
  • paasstol:
  • 100 gr boter
  • 50 gr citroen-eat*
  • 11 gr gist
  • amandelspijs lange rol 2 cm doorsnede:
  • 250 gr meel
  • 2.5 dl melk (verwarmd)
  • poedersuiker om te strooien
  • 75 gr gewassen rozijnen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 tl bakpoeder
  • 0.5 tl zout

Variatietips

  1. * citroen-eat: gesuikerde citroenschillen.
  2. In plaats van spijs midden in het brood kan je ook kiezen om de spijs door het brood te kneden.

Bereiding

Stap 1
Amandelspijs: Gebruik je hele amandelen met schil, leg ze dan in kokend water en laat ze schrikken in koud water. Verwijder vervolgens de schil en maal de amandelen fijn. Er zijn ook amandelen zonder schil of kant- en klaar gemalen amandelen verkrijgbaar.

Stap 2
Vermaal de poedersuiker met de amandelen in een mixer of een staafmixer. Als het heel stroef gaat, kan je een beetje heet water toevoegen, zodat alles beter mengt. Doe dat eetlepelgewijs, anders heb je de kans dat de spijs te waterig wordt. Mix het mengsel tot er een dikke klont amandelspijs ontstaat.

Stap 3
Vorm van deze klont een lange rol, van ongeveer 2 cm doorsnee

Stap 4
Paasstol: Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt de boter in een steelpan.

Stap 5
Zeef het meel en het bakpoeder in een mengkom. Voeg aan het meel en de bakpoeder de suiker, vanillesuiker, warme melk, gist, gewassen rozijnen, citroen-eat en de gesmolten boter toe.

Stap 6
Meng het beslag eerst met een garde totdat het een deegbal wordt. Kneed de deegbal dan 2 minuten met de hand goed door elkaar. Dek de beslagkom af met een vochtige doek en laat het beslag 30 minuten rusten.

Stap 7
Vet een langwerpig cakeblik in (met of zonder bewerkte bodem) en leg de deeglap in het cakeblik.

Stap 8
Snijd de spijsrol op lengte (even lang als het cakeblik), trek het deeg iets uit elkaar en leg de spijsrol erin.

Stap 9
Vouw dan de deeglap weer dicht over de spijs heen.

Stap 10
Laat het deeg weer 15 minuten rusten, nadat de spijs erin is gedaan. Bak de stol in 45 tot 55 minuten goudbruin.

Stap 11
Laat de stol eerst 10 minuten afkoelen en stort hem dan voorzichtig uit (bij voorkeur op een rooster, zodat de onderkant niet nat wordt van het condensvocht).

Stap 12
Laat de stol verder afkoelen en strooi er vlak voor het serveren poedersuiker overheen.

Variatietips

  1. * citroen-eat: gesuikerde citroenschillen.
  2. In plaats van spijs midden in het brood kan je ook kiezen om de spijs door het brood te kneden.
Terug

Heb je foto's van dit recept? Stuur ze naar info@kookjijook.nl 😊

Fan van dit recept? Deel het met je vrienden!