29 december 2006
8 personen
120 minuten

Ingrediënten

  • voor de bodem:
  • 10 gr verse gist (of 5 gr droge)
  • 0,9 dl lauwwarme melk
  • 250 gr bloem
  • zout
  • 40 gr boter of margarine, zacht geroerd
  • suiker
  • 1 halve ei
  • voor de vulling:
  • 100 gr kort kokende dessertrijst
  • 130 gr suiker
  • 5 dl melk
  • 3 eieren, gesplitst

Bereiding

Stap 1
Gist oplossen in deel van lauwwarme melk. Bloem en mespunt zout boven ruime kom zeven en kuiltje in het midden maken. Gistoplossing, boter, suiker, ei en rest van lauwwarme melk in kuiltje schenken. Ingrediënten tot samenhangend deeg kneden en afgedekt op warme plek laten rijzen tot in 45 min het volume is verdubbeld.

Stap 2
Deeg uitrollen tot ronde lap van 4 mm dik (en met bloem bestuiven). Deeglap over deegrol vouwen en in vlaaivorm leggen. Deeg tegen opstaande rand duwen en overhangend deeg afsnijden. Bodem inprikken en deeg nog 30 min laten rijzen.

Stap 3
Melk aan de kook brengen. Rijst en 90 g suiker toevoegen. Rijst in 15 min zachtjes gaar koken. Tot lauw laten afkoelen.

Stap 4
Oven voorverwarmen op 220 °C. Eidooiers met 40 g suiker schuimig kloppen en door rijstmassa roeren. Eiwitten stijfkloppen. Helft van eiwit door rijst scheppen. Helft van rijstmengsel op vlaai scheppen. Rest van eiwit door rest van rijstmengsel scheppen en verdelen over eerste rijstlaag.

Stap 5
Vlaai iets onder midden van oven in 30 min gaar bakken. Zo nodig bovenkant laatste 10 min afdekken met aluminiumfolie.

Fan van dit recept? Deel het met je vrienden!

Gerelateerde recepten

  • Tulband

    10

    70 minuten

  • Mascarpone-perziktaart

    6

    25 minuten

  • Chocolade-tulband

    6

    90 minuten

  • Appeltaart van Sandy

    5

    40 minuten