Ingrediënten

  • vanille slagroomijs
  • 125 gr bloem
  • citroen
  • snufje zout
  • 90 gr koude boter
  • 60 gr bruine suiker
  • 5 appels
  • 1 el stroop

Bereiding


Stap 1
Raspt de citroenschil zodat je 2 el geraspte citroenschil samen met de bloem en het zout kan mengen. Kneed er met je vingertoppen 60 gram van de koude boter doorheen, zodat er grover kruimels ontstaan. Roer de suiker erdoorheen en zet het kruimeldeeg 20 minuten in het vriesvak. Schil ondertussen de appel en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in stukjes en besprenkel de appelstukjes direct met de citroensap van de citroen. Smelt de rest van de boter in de pan, bak de stukjes appel al roerend 10 minuten in de pan. Verwarm de stukjes appel daarna nog 5 tot 10 minuten op laag vuur met de deksel op de pan, tot de stukjes appel zacht zijn. Voeg de stroop toen en verhit tot de stukjes appels gekarameliseerd zijn. Schep de appelstukjes op een bord en houd ze warm. Maak de pan schoon en bak het kruimeldeeg op middelhoog vuur in ongeveeer 5 minuten goudbruin , zonder te roeren. Schep de appel in schaaltjes, bestrooi het met de kruimels en schep als laatste een mooie ronde bol vanille slagroomijs bovenop de kruimel deeg om het af te maken.

Variatietips

  1. De lichte stroop kan ook door honing worden vervangen of golden syrup.
  2. Als variatie kan je voor het bakken van het kruineldeeg nog 25 gr walnoten of pecannoten fijnhakken en er door kneden.
‹ Terug