30 december 2005
10 personen
120 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg bloem
  • 1 l melk
  • 2 blokjes verse gist (84 gr)
  • 300 gr rozijnen
  • 150 gr krenten
  • 1 potje of bakje sukade
  • 3 el witte basterdsuiker
  • sap van 3 citroenen
  • 2 flessen olie om te bakken

Variatietips

  1. Laat de sukade weg als je er niet van houdt.

Bereiding

Stap 1
Meng de gist met de suiker en laat het een soort bruin mengsel worden. Meng bloem met de melk goed. Voeg de gist toe en meng er goed door. Dit kan je allemaal het beste in een emmer doen.

Stap 2
Voeg de citroensap, rozijnen, sukade en krenten toe en schep dit erdoor.

Stap 3
Doe dan een theedoek over de emmer en zet hem op de verwarming of een andere warme plaats en laat een uur rijzen.

Stap 4
Doe ondertussen de olie in een grote pan met dikke bodem (ik gebruik altijd een braadpan, zo'n zwarte).

Stap 5
Als het deeg bijna is gerezen verwarm je de olie. Gebruik een grote en een wat kleinere lepel om bollen te maken: Je schept wat beslag op de grote lepel (niet te veel!). Schuif het boven de olie met de kleinere lepel in een keer eraf. Wel snel eraf doen anders krijg je langgerekte dingen.

Stap 6
Je kan ook een ijstang gebruiken, dan krijg je mooie ronde. Maar ik vind dit leuker. Dan zien ze er tenminste echt uit of je ze zelf gebakken hebt.

Stap 7
Laat ze bakken en draai ze af en toe om. Als ze mooi bruin zijn, eruit halen en af laten koelen. Lekker met veel poedersuiker.

Variatietips

  1. Laat de sukade weg als je er niet van houdt.

Fan van dit recept? Deel het met je vrienden!

Gerelateerde recepten

  • Amuse van komkommer en rauwe ham

    4

    15 minuten

  • Garnalentoast met vis en kwartelei

    2

    20 minuten

  • Appel-pannenkoek

    2

    15 minuten

  • Chocolade-vanillecake met rozijnen

    8

    75 minuten