7 maart 2012
2 personen
55 minuten

Ingrediënten

  • 400 gr groene- of savooiekool
  • 2 aardappelen
  • 2 tenen knoflook
  • 9 bladeren salie
  • 140 gr fontina kaas
  • 60 gr parmezaanse- of pecorino kaas
  • 30 gr boter
  • 200 gr pizzoccheri pasta (ongekookt)
  • 1 snufje zout / zwarte peper

Variatietips

  1. De pizzoccheri pasta kan eventueel worden vervangen door volkoren lintpasta (tagliatelli). Pas wel de kooktijden aan. Indien de Fontina kaas niet verkrijgbaar is, vervang deze dan door een zoete geurende kaas. Dit gaat wel ten koste van de smaak van het eindresultaat. De kool kan geheel of gedeeltelijk worden vervangen door spinazie of wilde spinazie. Deze mag maar 1 minuut meekoken.

Bereiding

Stap 1
1. Was de kool en verwijder de lelijke bladeren. Verwijder bij de groene kool de donkergroene bladeren (deze zijn te taai). Snijd de kool in de lengte doormidden, verwijder de stronk en snijd vervolgens de kool in dunne reepjes. Schil de aardappelen en snijd ze in blokken van 1.5-2 cm. Snipper de knoflooktenen. Was de salie en snijd deze in reepjes. Snijd de fontina-kaas in blokjes van 1 cm en rasp de parmezaanse kaas. 1. Zet een behoorlijk grote pan met kokend water en zout op. Doe hierin de kool en aardappelen die we in ongeveer 15 minuten gaar koken. Voeg afhankelijk van de kooktijd van de pasta de pasta toe in dezelfde pan (deze kooktijd kan variëren van 8-15 minuten). Verwarm intussen de oven voor op een temperatuur van 180 graden. Maak tijdens het koken de knoflook-salie-boter klaar. Bak in de boter op laag vuur de salieblaadjes. Voeg na 1 minuut de knoflook toe en laat het mengsel in ongeveer 5 minuten garen. Zet het vuur niet te hoog, de knoflook mag niet bruin worden. Houd het mengsel apart. Als de groenten en pasta gaar zijn (zie stap 1) giet ze dan af in een vergiet. Pak nu een ovenschaal die wordt gevuld met de ingrediënten. De 1e laag bestaat uit 1/3 van het groenten-pasta-mengsel. Voeg peper toe naar smaak. De 2e laag bestaat uit de helft van de fontina kaas en ¼ van de parmezaanse kaas. De 3e laag bestaat weer uit 1/3 van het groenten-pasta-mengsel en peper naar smaak. De 4e laag bestaat weer uit de helft van de fontina kaas en ¼ van de parmezaanse kaas. De 5e laag bestaat uit het restant van het groenten-pasta-mengsel met peper naar smaak. Vervolgens wordt de knoflook-salie-boter verspreid over de toplaag. Tot slot wordt het restant van de parmezaanse kaas (de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid) als toplaag opgebracht. Zet de ovenschaal gedurende 15 minuten in de oven. Dien onmiddellijk op.

Variatietips

  1. De pizzoccheri pasta kan eventueel worden vervangen door volkoren lintpasta (tagliatelli). Pas wel de kooktijden aan. Indien de Fontina kaas niet verkrijgbaar is, vervang deze dan door een zoete geurende kaas. Dit gaat wel ten koste van de smaak van het eindresultaat. De kool kan geheel of gedeeltelijk worden vervangen door spinazie of wilde spinazie. Deze mag maar 1 minuut meekoken.

Fan van dit recept? Deel het met je vrienden!

Gerelateerde recepten