Ingrediënten

  • 450 gr bloem
  • 25 gr boter
  • 1 tl zout
  • 1 tl suiker
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 100 gr geraspte kaas naar keuze
  • 0.5 ui
  • 3 el gedroogde bieslook
  • 1 el italiaanse kruiden
  • 150 ml olie gemengd met 175 ml water
  • 1 ei

Bereiding


Stap 1
Zeef de bloem met het zout boven een kom. Roer de suiker en gistkorrels erdoor. Kneed het boter erdoor en wrijf het fijn met je vingers. Meng ui, kaas en kruiden erdoor en maak een kuiltje in het midden. Giet hierin een beetje van het melk-watermengsel en kneed het erdoor. Steeds een beetje toevoegen tot je een mooi zacht en glad deeg krijgt dat niet meer aan je handen plakt (dit hangt af van je bloem, de ene soort heeft meer vocht nodig dan het andere soort). Kneed het dan op een met bloem bestoven aanrecht of tafel 10 minuten goed door tot het soepel en elastisch is. Doe het in de kom terug en dek af met een vochtige theedoek. Laat het op een warme plek een uur rijzen tot het volume verdubbeld is. (ik doe dat altijd in een oven met een pannetje water eronder). Na het rijzen 1 minuutje doorkneden en verdelen in drie stukken. Deze uitrollen en een grote vlecht ervan maken. Op een met olie ingevette bakplaat leggen en nu 45 minuten laten rijzen tot het volume verdubbeld is. Oven voorverwarmen op 220 graden en het brood bestrijken met het losgeklopte ei. 20 minuten in de oven bakken en dan de oven terugzetten op 180 graden. Nog ongeveer 15 minuten bakken tot het brood gaar is.

Variatietips

  1. De ui vervangen door 3 fijngesneden lenteuitjes.
‹ Terug