31 december 2006
6 personen
180 minuten

Ingrediënten

  • 350 gr ambachtelijk gemalen volkorenbloem
  • 350 gr ongebleekte witte bloem
  • 2.5 tl zeezout
  • 20 gr verse gist (of 7 gr droge gist)
  • 350 ml water op kamertemperatuur
  • 3 el honing
  • extra bloem voor bestuiven
  • 300 gr noten licht geroosterd, grof gehakt

Variatietips

  1. New England maple-notenbrood: laat de geroosterde noten uit het basisrecept weg en voeg 75 g gedroogde cranbery's en 150 g in kleine stukjes gebroken pecannoten toe.
  2. Vervang de honing door 3 el ahornsiroop en volg verder het basisrecept.

Bereiding

Stap 1
Bak dit heerlijk gekruide notenbrood met een mix van bloem en een pittige honing, zoals heidehoning. Elke notencombinatie (walnoten, hazelnoten, amandelen, cashewnoten of macadamia's) is mogelijk, maar liefst licht geroosterd. Dat verhoogt de smaak. Serveer met boter, roomkaas of kaas.

Stap 2
Meng alle bloem en zout in een grote mengkom en maak een kuiltje in het midden. Roer in een kleine kom de gist met iets van het water tot een gladde massa en giet deze in het kuiltje.

Stap 3
Los de honing op in de rest van het water en giet het in het kuiltje. Kneed de bloem geleidelijk door het vocht tot een zacht maar niet plakkerig deeg ontstaat. Als het deeg aan de vingers blijft plakken, kneed er dan nog wat extra bloem door, 1 eetlepel tegelijk. Als er nog droge kruimels onder in de kom liggen -of het deeg stijf en moeilijk te bewerken is- doe er dan nog wat water bij, 1 el tegelijk.

Stap 4
Leg het op een licht met bloem bestoven werkblad en kneed het stevig gedurende 10 min tot een glad en soepel deeg. Sla het deeg met de hand plat, strooi er ongeveer een derde van de noten ober, en vouw het steeds weer dubbel tot deeg en noten goed vermengd zijn. Herhaal dit twee keer, kneed het deeg tot een bal en leg het weer in de kom. Dek deze af met een vochtige theedoek en laat het deeg bij koele tot normale kamertemperatuur rijzen tot het in omvang verdubbeld is -ca. 2 uur.

Stap 5
Kneed het gerezen deeg door, leg het op een met bloem bestoven werkblad en kneed het 1 minuut zodat alle noten gelijkmatig verdeeld zijn. Verdeel het deeg in tweeën. Kneed elke helft tot een gladde bal en zorg dat er geen noten uitsteken.

Stap 6
Leg de deegballen op een bakplaat, dek ze weer af en laat ze bij normale kamertemperatuur rijzen tot ze in omvang verdubbeld zijn, ca. 1 1/2 uur. Haal de doek van de gerezen deegballen en snijd de bovenkant een paar keer diagonaal in met een heel scherp mes.

Stap 7
Bak ze 15 min in een voorverwarmde oven (220°C), temper de oven tot 190°C en bak nog eens 20-25 min. De broden moeten hol klinken als je op de onderkant klopt. Laat ze op een rooster afkoelen. Eet ze binnen 4 dagen of bewaar ze tot 1 maand in de diepvries.

Variatietips

  1. New England maple-notenbrood: laat de geroosterde noten uit het basisrecept weg en voeg 75 g gedroogde cranbery's en 150 g in kleine stukjes gebroken pecannoten toe.
  2. Vervang de honing door 3 el ahornsiroop en volg verder het basisrecept.

Fan van dit recept? Deel het met je vrienden!

Gerelateerde recepten