18 juni 2005
4 personen
45 minuten

Ingrediënten

  • 3 a 4 eetlepels lauwe melk
  • 15 gr verse gist of 7 gram droge
  • 375 gr bloem
  • 60 gr suiker
  • 1 tl zout
  • 175 a 200 gram boter op kamertemperatuur
  • 5 grote losgeklopte eieren

Variatietips

  1. Voeg chocolade toe aan de brioches.

Bereiding

Stap 1
Doe de melk, de gist en een eetlepel bloem in een kommetje en meng het tot een papje. Afdekken met plasticfolie en laten staan tot er belletjes op komen (ong. 15-30 min).

Stap 2
Meng de rest van de bloem, de suiker, en het zout in een grote kom. Maak een kuil in het midden en doe daar het gistmengsel in, samen met de geklopte eieren.

Stap 3
Roer beetje bij beetje het meel door het ei-gistmengsel tot het een kleverig, nat deeg is. Gebruik nu de mixer met deeghaken om het deeg goed door te kneden. Dit mixen moet minimaal 5 minuten gebeuren.

Stap 4
Dek de kom af en laat het deeg rijzen op een warme plek, bijvoorbeeld door de kom op een andere kom te zetten waarin heet water zit, of in de gootsteen waarin warm water is gezet.

Stap 5
Als het deeg is verdubbeld in volume (na twee uur ongeveer) moet de boter toegevoegd worden. Voeg de boter in stukjes toe aan het deeg en mix met de deeghaken totdat alle boter goed is opgenomen.

Stap 6
Het deeg blijft erg kleverig. Doe het deeg nu in de met boter ingevette vorm (of twee vormen, dan rijst het beter). Laat het nog een uur afgedekt rijzen op een warme plek (gootsteen met heet water), of totdat het deeg de vorm voor 3/4 vult.

Stap 7
Plaats dan de vorm(en) in de voorverwarmde oven (200 graden). Bak de brioche in 20 minuten gaar, tot hij goudbruin is.

Variatietips

  1. Voeg chocolade toe aan de brioches.

Fan van dit recept? Deel het met je vrienden!

Gerelateerde recepten