Kaassoufflé
17 september 2005
4 personen
75 minuten

Ingrediënten

  • 300 gr belegen geraspte kaas
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 250 ml melk
  • 4 eieren
  • zout
  • versgemalen peper
  • nootmuskaat
  • hoge ronde souflé vorm inhoud ca. 2 l
  • boter om in te vetten

Variatietips

  1. Lekker met gebakken aardappelen en een groentesalade.
  2. Voor 4 kleine kaassouflees, voor 4 personen de helft van de hoeveelheden gebruiken en bakken in souflé vormpjes van inhoud 125ml. de soufflé zijn in ongeveer 15 minuten in de oven klaar.
  3. Je kan ook andere kaassoorten gebruiken, zoals blauwaderige kazen of port salut, geitenkaas, knoflookkaas, brandnetelkaas en nog veel meer.
  4. Je kan de kaassouflé ook met groenten maken. vervang in het recept de bechamelsaus door ½ liter stevige groentenpuree. kook hiervoor 500 gram groenten in weinig water gaar. pureer de groenten met een beetje kookvocht in de keukenmachine glad.;Voorbeelden van groenten wortel, broccoli, bloemkool of aardappels, of iets wat je zelf lekker vindt.

Bereiding

Stap 1
Oven voorverwarmen op 180°c. Soufflé vorm flink invetten met boter. Vervolgens met 50 gram geraspte kaas de gehele vorm bedekken door de schaal rond te draaien worden de wanden van de soufflé vorm ook goed bedekt.

Stap 2
In een (antiaanbak) pan met een dikke bodem op zacht vuur de boter smelten. de bloem er vervolgens door heen roeren en ongeveer 2 minuutjes zachtjes laten bakken en af en toe door roeren.

Stap 3
De helft van de melk in één keer toevoegen en al roerend verwarmen tot een dikke gladde massa. de rest van de melk beetje bij beetje toevoegen en er door heen roeren tot alle melk er in zit. er ontstaan een gladde saus (bechamelsaus). de saus ongeveer 5 minuutjes zacht laten koken en wat dikker laten worden.

Stap 4
Ondertussen de eieren splitsen.

Stap 5
De rest van de kaas door de saus roeren en al roerend laten smelten. Pan van het vuur halen en vervolgens de eierdooiers één voor één door de saus roeren. saus op smaak brengen met zout, peper en mespuntje nootmuskaat. de saus even laten afkoelen.

Stap 6
Ondertussen in een kom het eiwit stijfkloppen met een beetje zout en een mixer. vervolgens het stijfgeklopte eiwit luchtig (voorzichtig) met een spatel door de kaassaus spatelen tot een massa ontstaat.

Stap 7
het soufflé mengsel in de soufflé vorm doen, let op de schaal mag niet voller worden als driekwart. In het midden van de oven de kaassoufflé in ongeveer 30-40 minuten boven de vorm laten rijzen en goudbruin bakken. de soufflé pas aan tafel opscheppen en direct serveren anders zakt die meteen in de keuken in en dat zou jammer zijn.

Variatietips

  1. Lekker met gebakken aardappelen en een groentesalade.
  2. Voor 4 kleine kaassouflees, voor 4 personen de helft van de hoeveelheden gebruiken en bakken in souflé vormpjes van inhoud 125ml. de soufflé zijn in ongeveer 15 minuten in de oven klaar.
  3. Je kan ook andere kaassoorten gebruiken, zoals blauwaderige kazen of port salut, geitenkaas, knoflookkaas, brandnetelkaas en nog veel meer.
  4. Je kan de kaassouflé ook met groenten maken. vervang in het recept de bechamelsaus door ½ liter stevige groentenpuree. kook hiervoor 500 gram groenten in weinig water gaar. pureer de groenten met een beetje kookvocht in de keukenmachine glad.;Voorbeelden van groenten wortel, broccoli, bloemkool of aardappels, of iets wat je zelf lekker vindt.

Fan van dit recept? Deel het met je vrienden!

Gerelateerde recepten