18 juni 2005
4 personen
180 minuten

Ingrediënten

  • 250 gr rozijnen
  • 50 gr roomboter
  • 0.25 l melk
  • 25 gr verse gist of 1 zakje droge 7 gr
  • 50 a 75 gram basterdsuiker
  • 50 gr bloem
  • 2 tl zout
  • 2 a 3 eieren

Variatietips

  1. Lekker met wat chocoladestukjes in je deegmengsel.

Bereiding

Stap 1
Was de rozijnen en laat ze 15-20 minuten wellen in warm water. Laat ze uitlekken en dep ze droog met keukenpapier of een schone doek.

Stap 2
Smelt de boter in een steelpan, voeg de melk toe en verwarm het mengsel tot handwarm (niet warmer dan 40 °c). Los de gist op in 1 deciliter van het boter-melkmengsel en roer er 1 eetlepel basterdsuiker door (verwerk droge gist volgens de aanwijzingen op de verpakking).

Stap 3
Doe de bloem met het zout in een kom, klop de eieren los in een kommetje en houd 2 eetlepels ei apart om het brood mee te bestrijken.

Stap 4
Maak van de bloem, het zout, de gistoplossing, het boter-melkmengsel, de rest van de basterdsuiker en de losgeklopte eieren brooddeeg. Kneed het mengsel met de hand tot een samenhangende massa die van de wand van de kom los laat.

Stap 5
Kneed, zodra het deeg elastisch is, vlak voor het rijzen de rozijnen door het deeg. Leg de deegbal in een kom en laat het deeg afgedekt ca. 45 minuten rijzen op een warme plek.

Stap 6
Vet intussen een (brood)vorm in met boter.

Stap 7
Druk het gerezen deeg met de handen of een deegrol plat (om de lucht eruit te duwen) en druk het op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een platte rechthoek die ongeveer even lang is als de vorm.

Stap 8
Rol het deeg stevig op en leg het met de naad naar onderen in de (brood)vorm. laat het deeg afgedekt 1 uur narijzen op een warme plek.

Stap 9
Verwarm de oven voor op 200 °c.

Stap 10
Bestrijk de bovenkant van het deeg met het apart gehouden ei. zet de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak het brood lichtbruin en gaar (40-45 minuten; het brood is gaar als het hol klinkt als u erop klopt).

Stap 11
Neem het brood uit de oven, bestrijk de bovenkant met water (voor een glimmend korstje) en haal het brood uit de vorm. Laat het uitdampen en afkoelen op een rooster.

Variatietips

  1. Lekker met wat chocoladestukjes in je deegmengsel.

Fan van dit recept? Deel het met je vrienden!

Gerelateerde recepten